LOGG INNNY BRUKER
Topp bilde
Romsdal i 3D
FINN
WEBKAMERA
Skorgedalen, Fuglehaugen, oppdatert 14.09 19:11 (romsdal.com)

Klatring i Trollveggen

Kilde: Mie Kastet

Klatring i Trolltindene

(Denne artikkelen er under utvikling, dersom du som leser dette ser en feil, eller har mer info - ta gjerne kontakt!)

Sommeren 1958 klatret Arne Randers Heen og Ralph Høibakk det som fremdeles er en av Europas lengste klatreruter - Trollryggen. I 1968 besteg to polske kvinner Trollryggen som det første rene kvinnelaget. Disse var Wanda Blaskievicz og Halina Krüger.

I 1965 ble selve Trollveggen åpnet for klatring etter at et norsk og et britisk klatrelag besteg hver sin rute, samtidig. Henholdsvis Norskeruta og Rimmondruta. Det norske laget bestod av Ole Enersen, Jon Teigeland, Odd Eliassen og Normann Pettersen, og disse fire var de første til å nå toppen. Det britiske laget bestod av Anthony Howard, John Aamatt og Bill Tweedale.

Sommeren 1967 nådde fem franske klatrere toppen av Trollveggen via Franskeruta. 7 år senere (19. mars 1974) fikk denne ruta sin første vinterbestigning av fire polakker. I 2009 ble ruta gått i fri for første gang av Sindre og Ole Johan Sæther.

I august 1972 ble ruta Arch Wall gått. Førstebestigerene var Ed Drummond og Hugh Drummond. Ruta ble gått teknisk (grad A4/6+) den gang, på 21 dager og ble da regnet som verdens vanskeligste storveggrute. Den fikk i 2010 sin første fribestigning. Sindre og Ole Johan Sæther stod for denne bragden.

I 1974 skrev en gruppe av polske klatrere historie da de ble de første til å bestige Trollveggen på vinteren, de gikk da Franskeruta.

20. juli 1973 omkom fem tsjekkiske klatrere under et forsøk på Trollryggen. Året etter (9. mars 1974) kom fire tsjekkere og gikk ei ny rute som har blitt hetende Minneruta, til minne om sine fem døde kamerater. Minneruta har også blitt gått i fri i nyere tid (antakelig 2008) av Sindre og Ole Johan Sæther.


14. mars 1976 skrev fem tsjekkiske klatrere historie med sin vinterbestigning av Rimmondruta. De brukte 12 dager på dette.

I juni 1978 førstebesteg L.G. Johansson og T. Nilsson Svenskeruta i Trollveggen. Denne har senere blitt gått i fri flere ganger.

I 1979 gjennomfører Ragnhild Amundsen og Han Christian Doseth den første fribestigning i Trollveggen via Rimmond-ruta. Ragnhild Amundsen blir dermed også første kvinne som klatrer Trollveggen.

I august 1983 ble Trollkjerringruta gått av Hans Christian Doseth og Masakuzu Fujiwara.

I mai 1985 ble ruta Crack 'n' Dutch gått av Jon von der Muelen og Christoph von Schulz.

I mai 1985 førstebesteg Øyvind Vadla og Leif Magnusen ruta Trolldom, grad A3/7.

I februar 1986 ble ruta Død åt alla (prektiga blonde vikingar) gått på 10 dager. De som stod for denne bragden var Øyvind Vadla, Bernt Pedersen, Øystein Bårdsnes og Aslak Astorp.

Den første rene kvinnebestigningen av Rimmondruta ble gjort i 1988 av Anne Grethe Nebell og Berit Skjevling. Fartsrekorden opp denne ruta er på ca. 7 timer, og ble satt av Bjarte Bø og Odd-Roar Wiik på seint 1990-tall.