LOGG INNNY BRUKER
Topp bilde
Romsdal i 3D
FINN
WEBKAMERA
Hersla, skisporet, oppdatert 26.02 15:40 (romsdal.com)

Praktisk informasjon om Romsdalseggen

Om Turen

Turene over Romsdalseggen kan gåes i begge retninger, men det vanligste er å starte i Venjesdalen og gå til Åndalsnes. I sommersesongen går det daglig bussavgang fra Åndalsnes kl. 08:30 og kl. 09.30, og en sparer også ca 400 m stigning ved å starte i Venjesdalen.

Turen er estimert til 7 timer, men avhengig av form og ferdigheter bruker en mellom 5 og 9 timer på turen.

Turen over Romsdalseggen er bratt og luftig og forutsetter at en er vant til å gå i fjellet, og i bratt terreng. For de som kjenner Besseggen er Romsdalseggen hakket hvassere, og det vanskeligste punktet er ned og opp Halsaskaret. Her må en bruke hendene for å komme fram, men de vanskeligste punktene er sikret med kjetting. Halsaskaret kan omgås ved å gå turen via Jamnåbotn.

Den vanlige turen kommer opp på ryggen mellom Blånebba og Mjølvafjellet. Herfra følger turen toppen av ryggen hele veien til Nesaksla. Det bratteste partiet er som nevnt Halsaskaret, men også mellom Mjølvafjellet og Høgaksla er det en kvass egg med enkelte opptak, og er kanskje det fineste partiet på turen.

Turen ned fra Nesaksla er bratt i øverste partiet, og kan være tung når en er sliten etter en lang tur.

Hvis en må avbryte fordi det blir for tøft, anbefales det at en går til Åndalsnes eller ned til Furulia via turen mellom Furulia og Åndalsnes. Hvis en snur i Halsaskaret må en følge samme veg tilbake til Hesteheia/Jamnåbotten for å komme inn på denne turen.

Turene er godt merket og vardet.

Utstyr

Romsdalseggen er en tøff fjelltur og går i høyfjellet. Det er derfor viktig med gode fjellsko, og at en har med klær i forhold til dette. Husk at været kan skifte raskt på Vestlandet.

Drikkevann finnes hele året fra starten og opp i botnen i Hestheia. På vanlige vei (via Halsaskaret) finnes det dessuten som regel vatn ca. 50 m etter Aakesvarden ut juli måned. På turen via Jamnåbotn er det drikkevann i elva like etter Kaffikjelbua.

Romsdalseggen, opp Halsaskaret, foto: Fred Husøy

Hunder

Den vanlige turen via Halsaskaret er krevende for hunder, og de vil ha behov for hjelp for å komme seg opp noen korte punkter. Det samme er tilfelle med siste del av eggen før Høgaksla.

Det forutsettes at hunder er vant til å gå i bratt terreng i fjellet.

Turbeskrivelser

Illustrasjon (hold mus over ikoner for mer informasjon)