LOGG INNNY BRUKER
Topp bilde
Romsdal i 3D

Romsdalseggen Ekstrem

Tid, en vei uten pause
7 t
Lengde på turen en vei
10.1 km
Samlet stigning
1023 m
Sti/tråkk
Sti
JaFeMaApMaJuJuAuSeOkNoDe

Turdata

Venjesdalen

Rauma

Topptur

Sti

31 moh

1 318 moh

Startposisjon

Venjedalsvatnet

6932912 - 439139

62.52219 - 7.81770

532 moh

Romsdalseggen Ekstrem

En av de flotteste turene i Romsdalen langs eggen fra Blånebba til Nesaksla. Flott tur, fantastisk utsikt og fint terreng å gå i. Ekstrem oppstigningen er krever god erfaring i bratt terreng eller at en går turen med fører.

Slik går turen

Turen kan gåes i begge retninger, men turen fra Venjesdalen gir mindre stigning og ender mitt i Åndalsnes. Det er denne retningen som er beskrevet her. Nedstigning fra Blånebba til Holstind er ikke anbefalt. Hvis en går turen fra Åndalsnes, bør en gå ned i Venjesdalen fra ryggen før toppen av Blånebba.

Parker på parkeringsplass i Venjesdalen, akkurat når en når Venjedalsvatnet (bomvei). Gå sti ned til vatnet, over bru og kryss under høgspenten opp til ei hytte. Fortsett forbi hytta og opp ei renne som går opp til ryggen mellom Holstind og Blånebba. Renna er grei å gå, men bratt innimellom. Før renne kryss oppover en hammer, og inn i ura i bunn av renna. Kryss ura på skrå oppover til venstre og følg kanten av ura og vegetasjon. Ca. 400 meter oppe i renna kan en gå ut på ryggen til venstre og følge denne opp til ryggen.

Fra ryggen fortsett på selve eggen til høyre mot Blånebba. Like før eggen bratner til kan en gå en rampe ut til høyre og komme opp på eggen igjen fra baksiden. Det er mulig å følge eggen hele veien til toppen av Blånebba, men det er krevende og luftig klatring (grad 3+). Følg eggen til toppen av Blånebba, og blir det for bratt er det mulig å gå litt til høyre for eggen.

Fra første toppen på Blånebba gå litt ned ryggen og opp igjen til hovedtoppen der det er bok i varden. Herfra går ned ryggen og så et stykke flatt innover ryggen. Hold til venstre på ryggen, helt på kanten mot Romsdalen. Stien videre innover følger eggen hele veien. Litt bratt ned før eggen opp igjen til Mjølvafjellet, der det er et bratt parti før en kommer opp (utlagt tau). Like før toppen av Mjølvafjellet passerer en Romsdals høyest liggende? Bjørk.

Etter bjørka legger terrenget seg, og stien følger et stykke til venstre for ryggen ut til Aakesvarden som står helt på kanten mot Romsdalen. Herfra er det en markert egg som leder ned mot Mjølvaskaret, med en luftig passasje over til Høgaksla. Fra Høgaksla går stien ned en rygg til høyre og så videre ned eggen til Nesaksla, der det er ei steinhytte.

Fra Nesaksla er det tydelig og godt merket sti ned. I de bratteste partiene øverst slynger nå Romsdalstrappa seg ned, og anbefaler en tur ut på Rampestreken som gir en luftig opplevelse med veldig flott utsikt. Etter Romsdalstrappa går stien ned skogen til Åndalsnes.

3D skisse av Romsdalseggen EkstremAakesvarden på Mjølvafjellet med Trolltindene i bakgrunnen, Foto: Roms